ONTWERP JE EIGEN DIXI

 

Het ontwerp van een openbaar toilet is een opgave waarin veel elementen van architectuur aan bod komen. De grootte, de materialen, maar nog meer het uitvoeren van een zeer persoonlijke handeling in het publieke domein. Hoe zorg je ervoor dat men dit comfortabel kan doen? De leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over de scherpe scheiding tussen privé en publiek en hoe architectuur daarin kan sturen.

Na een korte prikkelende introductie starten de leerlingen met plasticine klei om een openbaar toilet te ontwerpen toegankelijk voor maximaal twee personen. Plasticine klei stelt de leerlingen in staat om op een toegankelijke manier de vertaling naar een ruimtelijk ontwerp te maken. Ze ontwikkelen een gevoel voor schaal en het maken van bewuste keuzes voor vorm en materialen.

In deze workshop kan de groeiende populariteit van het composttoilet worden meegenomen. Leerlingen moeten dan ook nadenken over reststromen die de mens zelf produceert en ze zullen merken dat dit andere ontwerpeisen stelt.

Disciplines
Architectuur; beeldende vorming; design; techniek, ecologie

Vakken
CKV, O&O, NLT; ook te combineren met Biologie en/of Science met de techniek van de composttoilet

Doelgroep
HAVO en VWO; onder- en bovenbouw

Minimale duur
2 uur

Locatie
Op school; bij voorkeur in een handvaardigheid- of technieklokaal