Inside the box

Een ruimtelijke uitdaging storten uit gips

Op z’n kop, in het spiegelbeeld en op schaal. Ontwerp vanuit een volume en maak de ruimte die open moet blijven. Test jullie ruimtelijk inzicht en  stort het resultaat in gips.
Inside the box geeft leerlingen de uitdaging om een klein architectonisch object te ontwerpen binnen een kubus van 14x14x14cm. Ze rekenen daarbij aan het volume en puzzelen met de diepte en gelaagdheid van de ruimte! De diverse ontwerpen uit de klas worden uiteindelijk samengevoegd tot één stedelijk ensemble.

doelgroep: geschikt voor de onder- en bovenbouw van het havo en vwo, met verschillende lesplannen voor verschillende leerbehoeftes. Wij maken graag een lesplan op maat bij een afwijkende duur of speciale context waarin het project mag worden verzorgd.

duur:
om het totale project te verzorgen zijn ongeveer 6 klokuren nodig. Dit kan bijvoorbeeld op één projectdag, of verspreid over meerdere lesmomenten. Indien meer tijd beschikbaar is, kunnen we natuurlijk meer diepgang bereiken.

werkvorm:
 drie- of viertallen

vaardigheden:
snijden, plakken, storten

resultaat: 3d maquette

schaal: 1:50 of 1:100

De leerdoelen

  • ontwikkelen van ruimtelijk inzicht
  • rekenen aan volumes
  • aanbrengen van gelaagdheid in een architectonisch ontwerp
  • werken op schaal
  • snijden in foam

De opdracht

Creativiteit, rekenvaardigheid en ruimtelijk inzicht worden aangesproken. Creativiteit in het ontwerpen van het object, rekening houdende met de beperkingen van het stedelijk geheel. Rekenvaardigheid in de omgang met volumes en goede verhoudingen van het betonmengsel. Ruimtelijk inzicht om (op z’n kop) het ‘inverse volume’ in de bekisting te kunnen relateren aan het betonnen eindresultaat.

De leerlingen leren zorgvuldig te werken met een breed scala aan materialen. Bij het prepareren van de mallen werken ze met styrodur om de negatieve volumes te maken en met lijnolie om het betonplex naderhand makkelijk los te laten komen. Voor het maken van het beton maken ze naast zand, cement en water ook gebruik van een versneller en een plastificeerder. Al deze materialen, samen met de benodigde gereedschappen, worden door Architectuurlessen verzorgd.

Het lesmateriaal

  • mallen voor het storten
  • tekenbladen op schaal voor het maken van aanzichten
  • diverse soorten foam
  • foamsnijders