Cursus architectuur

Maquettebouw voor volwassenen en senioren

De volgende cursus is
20 en 27 september 2024
Doe je mee?

Leer het tastbaar maken van ruimtelijke ideeën. Ervaar hoe maquettes een architectonisch ontwerpproces ondersteunen. In een prettige sfeer werk je aan kleine ontwerpoefeningen en gaan we met elkaar in dialoog over het maken van architectuur.

In onze Cursus gaan we twee volle dagen met een betrokken en leergierige groep cursisten aan de slag met het ontwerpen en maken van architectuur. Er is ruimte voor mensen mét en zónder ontwerpervaring. Bij de individuele ontwerpopdracht verzorgen we persoonlijke begeleiding op ieders niveau. Bovendien stimuleren we interactie tussen de deelnemers: het leren van elkaars ontwerpstappen is een wezenlijk onderdeel van de cursus.

bijeenkomsten: 2 vrijdagen
tijden: 11.30 – 16.30 uur
locatie: KEVN, Eindhoven
data: 20 en 27 september 2024

kosten: €345 (incl. btw)
> inclusief lunch, koffie, thee en materialen

groepsgrootte: maximaal 12 cursisten
aantal docenten: 1 á 2

aanmelden: per mail, tot 01/09/2024
contact: cursus@architectuurlessen.nl

interesse?

Cursus #4: gipsmaquette
Deze editie gaan we aan slag in schaal 1:100, met het ontwerpen en storten van een ruimtelijk volume in gips.

Algemene leerdoelen van de cursus
✔ maakvaardig worden in het vertalen van ruimtelijke ideeën naar maquettes
zichtbaar maken van architecturale concepten in schetsen
werken op schaal met studiemaquettes
toepassen van verschillende materialen bij het maken van maquettes
tekenen van plattegronden en doorsnedes
maken van een presentatiemodel
✔ onderbouwen van ontwerpkeuzes

Specifieke leerdoelen van cursus #4
✔ denken in negatieve volumes
✔ snijden met een mesje in diverse diktes foam
✔ werken met een foamsnijder (hete draad)
✔ mengen en gieten van gips

De cursus vindt twee keer paar jaar plaats, in maart en september, en wordt georganiseerd door Wouter van Niel (l) en Erik Zonneveld (r). Beiden storten zich, met een Master in Architecture op zak, dagelijks op het onderwijs: ze ontwikkelen ontwerpgericht lesmateriaal en verzorgen workshops en trainingen in het primair en voortgezet onderwijs. Daarnaast ontwerpen ze fysieke leeromgevingen voor scholen met inrichtingsvraagstuk. De architectuurcursus is een verbreding in het aanbod van Architectuurlessen.

Cursusmateriaal
Tijdens de bijeenkomsten krijgen de cursisten diverse korte opdrachten voor hun kiezen. Bijvoorbeeld het maken van een kleiner ontwerp om gevoel te krijgen voor de complexiteit van de opdracht en te leren werken met gips. Dit cursusmateriaal is door ons zelf ontwikkeld en sluit naadloos aan op de inhoud van de opdracht.

Maquettematerialen
Deze editie werken we voornamelijk met foam, om de negatieve volumes van te maken, en enkele texturen voor details. En natuurlijk met gips, om het model tastbaar te maken.

Gereedschappen
De benodigde gereedschappen worden door Architectuurlessen beschikbaar gesteld om tijdens de lessen te gebruiken. Voor werkzaamheden buiten de bijeenkomsten om wordt geadviseerd een set aan tools aan te schaffen. In de cursus zullen we hier aandacht aan besteden en, indien daar behoefte aan is, stellen wij een gereedschapsset samen die cursisten kunnen afnemen.

Initiatief: Ameli Viaux
Het zaadje voor deze cursus is geplant door Ameli. Door haar enthousiasme en waardering voor onze werkzaamheden is dit initiatief van de grond gekomen.

 Mijn liefde en interesse voor architectuur werd mij ingeprent en blijft breed en oneindig. Genoeg gezien, genoeg gehoord, nu ervaren wat architectuur in de praktijk is”.

– Ameli Viaux, Ambassadrice voor Architectuurlessen –

Doelstelling
Na de twee bijeenkomsten kan de cursist ideeën ruimtelijk visualiseren met behulp van maquettes. De cursist is bekend met het werken op verschillende schaalniveau’s en met diverse maquette technieken en verbeeldingsstijlen.

Contact
Heeft u nog vragen over de cursus, dan kunt u deze per mail bij ons kwijt via cursus@architectuurlessen.nl of via die weg een terugbelverzoek achterlaten.