introductiecursus architectuur
(voor volwassenen en senioren)

Altijd al gefascineerd door architectuur? 

Ervaar dit bijzondere vakgebied met praktische oefeningen en een uitdagende ontwerpopdracht. Leer ruimtelijk modelleren, concepten ontwikkelen, ideeën visualiseren en ga met elkaar in dialoog over het maken van architectuur.

Deze cursus is vol en reeds gestart. Er zijn daarom geen plekken meer beschikbaar voor deze cursus. Neem gerust contact op om de hoogte te blijven van een volgende introductiecursus.

bijeenkomsten: 3 vrijdagen
tijden: 11.00 – 16.30 uur
locatie: Van Abbemuseum, Eindhoven
data: 15, 22 & 29 april 2022

kosten: €145 (incl. btw)
> inclusief koffie, thee en materialen

groepsgrootte: maximaal 12 cursisten
aantal docenten: 2

inschrijven: t/m 31 maart 2022
contact: cursus@architectuurlessen.nl

interesse?

Met een betrokken en leergierige groep cursisten gaan we drie weken aan de slag met het ontwerpen en maken van architectuur. Er is ruimte voor mensen mét en zónder ontwerpervaring. Bij de individuele ontwerpopdracht verzorgen we persoonlijke begeleiding op ieders niveau. Bovendien stimuleren we interactie tussen de deelnemers: het leren van elkaars ontwerpstappen is een wezenlijk onderdeel van de cursus.

Leerdoelen van de introductiecursus
onderzoeken en ontwerpen van ruimte
ontwikkelen van architecturale concepten
werken op schaal met studiemaquettes
toepassen van verschillende materialen en technieken
tekenen van plattegronden en doorsnedes
maken van een presentatiemodel
✔ onderbouwen van ontwerpkeuzes

De bijeenkomsten worden begeleid door Wouter van Niel (l) en Erik Zonneveld (r). Beiden met een Master in Architecture op zak, storten zij zich dagelijks op het onderwijs: ze ontwikkelen ontwerpgericht lesmateriaal en verzorgen workshops en trainingen. Daarnaast ontwerpen ze fysieke leeromgevingen. De introductiecursus architectuur is een nieuwe verbreding in het aanbod van Architectuurlessen.

Cursusmateriaal
Tijdens de bijeenkomsten krijgen de cursisten diverse korte opdrachten voor hun kiezen. Dit cursusmateriaal is door ons zelf ontwikkeld en sluit naadloos aan op de inhoud van de opdracht.

Maquettematerialen
Een ruime basis aan maquettematerialen is inbegrepen bij de cursus. Deze materialen bieden voldoende mogelijkheden voor het uitwerken van het eigen ontwerp. Daarnaast is eigen inbreng van materialen ook toegestaan. We juichen dit zelfs toe, aangezien het voor veel enthousiasme kan zorgen en tot verrassende resultaten leidt.

Gereedschappen
De benodigde gereedschappen worden door Architectuurlessen beschikbaar gesteld om tijdens de lessen te gebruiken. Voor werkzaamheden buiten de bijeenkomsten om wordt geadviseerd een set aan tools aan te schaffen. In de cursus zullen we hier aandacht aan besteden en, indien daar behoefte aan is, stellen wij een gereedschapsset samen die cursisten kunnen afnemen.

Initiatief: Ameli Viaux
Het zaadje voor deze cursus is geplant door Ameli. Door haar enthousiasme en waardering voor onze werkzaamheden is dit initiatief van de grond gekomen.

Vervolg: leerlijn
De introductiecursus vormt de start van een uitgebreider lesprogramma. Onze ambitie is om een reeks van zes cursussen te ontwikkelen. Deze zes cursussen zullen worden verspreid over een periode van 2 jaar. Elke cursus introduceert nieuwe technieken uit het werk van een architect en bevat originele opgaves. Bovendien is elke cursus uit de reeks geschikt voor zowel nieuwe als terugkerende cursisten. De persoonlijke begeleiding baseren we op de kennis van de cursist.

 Mijn liefde en interesse voor architectuur werd mij ingeprent en blijft breed en oneindig. Genoeg gezien, genoeg gehoord, nu ervaren wat architectuur in de praktijk is”.

– Ameli Viaux, Ambassadrice voor Architectuurlessen –

Doelstelling
Na de drie bijeenkomsten kan de cursist meerdere varianten onderzoeken om tot een ontwerpconcept te komen, dit ruimtelijk verbeelden en over ontwerpkeuzes in dialoog gaan.

Certificaat
Deelnemers ontvangen een certificaat aan het einde van de cursus.

Corona
Een prettige en veilige werksfeer tijdens de bijeenkomsten vinden wij erg belangrijk. Daarom houden wij rekening met de geldende coronamaatregelen. In de lesruimte van het Van Abbemuseum is het mogelijk individuele werkplekken te creëren en voldoende afstand te houden. Het houden van afstand betekent wat ons betreft niet dat er een afstandelijke sfeer ontstaat. Tegelijkertijd zullen we het delen en bespreken van werk zo veel mogelijk blijven faciliteren.

Mocht u een bijeenkomst niet kunnen bijwonen, bijvoorbeeld vanwege een quarantaine, dan bekijken we samen de mogelijkheden om vanuit huis via een videoverbinding deel te nemen.

Contact
Heeft u nog vragen over de cursus, dan kunt u deze per mail bij ons kwijt via cursus@architectuurlessen.nl of via die weg een terugbelverzoek achterlaten.

Met dank aan de Volksuniversiteit Eindhoven en de Volksuniversiteit Geldrop voor het delen van onze cursus in hun netwerk!