architectuur cursus_architectuurlessen

architectuurcursus maquettebouw
(voor volwassenen en senioren)

De data voor cursus #3 zijn bekend: 8 en 15 maart 2024, waarbij we de focus leggen op het maken van interieur maquettes in schaal 1:20. Doe je mee?

 

Leer het tastbaar maken van ruimtelijk ideeën. Ervaar hoe maquettes een architectonisch ontwerpproces ondersteunen. In een prettige sfeer werk je aan kleine ontwerpoefeningen en gaan we met elkaar in dialoog over het maken van architectuur.

bijeenkomsten: 2 vrijdagen
tijden: 11.30 – 16.30 uur
locatie: KEVN, Eindhoven
data: 8 en 15 maart 2024

kosten: €345 (incl. btw)
> inclusief lunch, koffie, thee en materialen

groepsgrootte: maximaal 12 cursisten
aantal docenten: 1 á 2

aanmelden: per mail t/m 31 jan 2024
contact: cursus@architectuurlessen.nl

interesse?

Met een betrokken en leergierige groep cursisten gaan we twee volle dagen aan de slag met het ontwerpen en maken van architectuur. Er is ruimte voor mensen mét en zónder ontwerpervaring. Bij de individuele ontwerpopdracht verzorgen we persoonlijke begeleiding op ieders niveau. Bovendien stimuleren we interactie tussen de deelnemers: het leren van elkaars ontwerpstappen is een wezenlijk onderdeel van de cursus.

De bijeenkomsten worden begeleid door Wouter van Niel (l) en Erik Zonneveld (r). Beiden storten zich, met een Master in Architecture op zak, dagelijks op het onderwijs: ze ontwikkelen ontwerpgericht lesmateriaal en verzorgen workshops en trainingen in het primair en voortgezet onderwijs. Daarnaast ontwerpen ze fysieke leeromgevingen voor scholen met inrichtingsvraagstuk. De tweejaarlijkse architectuurcursus is een verbreding in het aanbod van Architectuurlessen.

Cursus #3: interieur maquettes
Deze editie gaan we aan slag in schaal 1:20, met voornamelijk het ontwerpen van het interieur. We slaan het exterieur echter niet volledig over; architectuur blijft immers het ontwerpen van de schil tussen binnen en buiten.

Leerdoelen van de cursus
✔ maakvaardig worden in het vertalen van ruimtelijke ideeën naar maquettes
zichtbaar maken van architecturale concepten in schetsen
werken op schaal met studiemaquettes
toepassen van verschillende materialen bij het maken van maquettes
tekenen van plattegronden en doorsnedes
maken van een presentatiemodel
✔ onderbouwen van ontwerpkeuzes

Cursusmateriaal
Tijdens de bijeenkomsten krijgen de cursisten diverse korte opdrachten voor hun kiezen. Dit cursusmateriaal is door ons zelf ontwikkeld en sluit naadloos aan op de inhoud van de opdracht.

Maquettematerialen
Een ruime basis aan maquettematerialen is inbegrepen bij de cursus. Deze materialen bieden voldoende mogelijkheden voor het uitwerken van het eigen ontwerp. Daarnaast is eigen inbreng van materialen ook toegestaan. We juichen dit zelfs toe, aangezien het voor veel enthousiasme kan zorgen en tot verrassende resultaten leidt.

Initiatief: Ameli Viaux
Het zaadje voor deze cursus is geplant door Ameli. Door haar enthousiasme en waardering voor onze werkzaamheden is dit initiatief van de grond gekomen.

 Mijn liefde en interesse voor architectuur werd mij ingeprent en blijft breed en oneindig. Genoeg gezien, genoeg gehoord, nu ervaren wat architectuur in de praktijk is”.

– Ameli Viaux, Ambassadrice voor Architectuurlessen –

Gereedschappen
De benodigde gereedschappen worden door Architectuurlessen beschikbaar gesteld om tijdens de lessen te gebruiken. Voor werkzaamheden buiten de bijeenkomsten om wordt geadviseerd een set aan tools aan te schaffen. In de cursus zullen we hier aandacht aan besteden en, indien daar behoefte aan is, stellen wij een gereedschapsset samen die cursisten kunnen afnemen.

Doelstelling
Na de twee bijeenkomsten kan de cursist ideeën ruimtelijk visualiseren met behulp van maquettes. De cursist is bekend met het werken op verschillende schaalniveau’s en met diverse maquette technieken en verbeeldingsstijlen.

Contact
Heeft u nog vragen over de cursus, dan kunt u deze per mail bij ons kwijt via cursus@architectuurlessen.nl of via die weg een terugbelverzoek achterlaten.