HET UITDRUKHUIS

 

Het uitdrukhuis is een basismodel op schaal 1:50 als start voor een ruimtelijk en creatief ontwerpproces. Het helpt kinderen om binnen de kaders van het model creatieve vaardigheden te ontwikkelingen, zonder immens grote bouwwerken te maken en veel materiaal te verbruiken. Eenmaal in elkaar gezet is het model 14x14x14cm.

  • het format bestaat uit 4 gelaserde plaatjes van 15 x 20 cm
  • het ruimtelijke model is 14 x 14 x 14cm, op schaal 1:50
  • op 4 manieren in elkaar te zetten
  • geschikt voor 1 tot 4 kinderen per model
  • ruimtelijk te combineren tot een trapsgewijs gestapelde woonwijk
  • van hoogwaardig dubbelgolfs e-karton

Ontworpen voor groep 6 en 7, maar ook in te zetten bij groep 8.

Architectuur is het ontwerpen van ruimte. Ruimte die van zichzelf niet zichtbaar is. Waar begin je dan met het maken van architectuur? En hoe laat je kinderen architectuur ontwerpen?

Deze vraag hebben wij toegankelijk gemaakt met het uitdrukhuis: een basis voor een architectonisch ontwerp wat door kinderen al onderzoekend zelf in elkaar kan worden gezet. Bovendien bevat het uitdrukhuis een grote hoeveelheid meubeltjes waarmee het zelf opgezette casco kan worden ingericht.

Ideeën met elkaar delen, overleggen en kritisch bespreken: voor een architect een onmisbaar onderdeel van het ontwerpproces. Door kinderen in groepsvorm te laten ontwerpen aan het uitdrukhuis, ervaren zij hoe het is om als ontwerper in samenwerking met anderen te werken. Groepsgenoten vinden bijvoorbeeld andere (gevel)materialen mooi of hebben de voorkeur voor een andere inrichting. Hoe ga je daar mee om? En hoe kom je uiteindelijk tot een gezamenlijk ontwerp waar iedereen trots op is? Het uitdrukhuis is naast een ontzettend leuke ontwerpopdracht een manier om kinderen te laten ervaren hoe belangrijk goed samenwerken is.

OP 4 MANIEREN IN ELKAAR TE ZETTEN

EN MET DIVERSE MEUBELTJES

Wij gebruiken het uitdrukhuis bij “De huid van mijn huis” en “Ontwerpers van een wijk“. Contact ons gerust om één van deze lessen op school te komen verzorgen.

bekijk ons lesaanbod PO
het uitdrukhuis bestellen

Liever zelf aan de slag met ons lesmateriaal? Bestel dan het gewenste aantal formats (incl. doosjes, materiaalpakketje en instructies). Het lesmateriaal kunnen we leveren met een powerpoint-presentatie en docentenhandleiding.

een training aanvragen

Benieuwd hoe je het maximale uit dit lesmateriaal kan halen? Vraag een training aan om goed voorbereid dit lesmateriaal te introduceren, de kinderen te begeleiden en samen met de klas te kunnen reflecteren op het ontwerpproces.