Architecten van een droomhuis

doelgroep: groep 7 en 8 *
aantal lessen: 6 keer 1,5 uur
werkvorm: viertallen
schaal: 1:50
vaardigheden: snijden, knippen, modelleren en lijmen
resultaat: 3d maquette

* ervaring met ontwerpprojecten is een vereiste. Wij adviseren om eerst ontwerpers van een wijk met de kinderen te doorlopen, voordat ze zich bijten in deze opdracht.

Ontwerp een droomhuis voor een bijzondere opdrachtgever.

Denk na over de vormen, ruimtes, materialen, uiterlijk en uitstraling van een bijzondere dijkwoning. Geen idee is hierbij te gek zolang je deze kan onderbouwen. Maak op schaal een prachtige maquette en presenteer jullie unieke ontwerp. In een project van 6 weken gaan leerlingen met hulp van een architect in de klas hiermee aan de slag. 

We hebben iemand gevonden die de hulp van een stel jonge ontwerpers goed kan gebruiken. Een fotografe die een bijzonder stuk grond heeft gekocht, namelijk boven op een dijk. Ze heeft nog geen idee hoe haar huis eruit moet komen te zien, maar geniet van bijzonder lichtinval en mooi uitzicht. De kinderen vormen ontwerpteams en krijgen complete creatieve vrijheid. Ze ontwerpen de vorm, uitstraling en inrichting van het huis naar hun eigen ideeën. Zolang ze maar goed nadenke over hoe de fotografe daar fijn kan leven met haar gezin.

Tijdens deze opdracht verplaatsen de kinderen zich als jonge ontwerpers in de behoefte en wensen van een opdrachtgever. Ze krijgen daarvoor een opdracht met veel creatieve vrijheid. Ze mogen de meest bijzondere ideeën verzinnen, maar worden wel gevraagd deze te toetsen aan de opdracht. Dit is een belangrijk onderdeel in een creatief ontwerpproces. Om dit goed te kunnen beoordelen, ervaren ze hoe het is om zelf in een rolstoel te zitten: wij nemen een kinderrolstoel mee die gedurende het project op school blijft.

Kinderen verzinnen in samenwerking de vormen van de ruimtes, de inrichting van het huis en de materialen voor vloeren en gevels. Ze zullen goed moeten overleggen en elkaar stimuleren om out-of-the-box te denken om tot een verassend ontwerp te komen. Uiteindelijk presenteren ze als ontwerpteam hun resultaat aan de klas.

Toelichting competenties en kerndoelen:

  • verplaatsen en inleven in een opdrachtgever
  • verschillende oplossingsmodelijkheden onderzoeken en vervolgens keuzes maken
  • gezamenlijk ontwerpbeslissingen maken
  • rekening houden in beeldend werk met maat en plaatsing in ruimte
  • een mening over het eigen werk en proces formuleren
  • het ontwerp onderbouwen met vakspecifieke begrippen

De kinderen nemen de rol aan van architect en ontwerpen een huis voor een man in een rolstoel en zijn gezin.

Het ontwerpen van een gebouw begint onder andere met het onderzoeken voor wie je bouwt. In dit project ontwerpen de kinderen een droomhuis voor een man in een rolstoel. Hij heeft een mooi perceel aan de rand van Bordeaux, maar is volledig aan huis gebonden.

Als architect moeten de kinderen zich dus verplaatsen in de mogelijkheden en/of beperkingen van deze handicap. Ze doen daarvoor onderzoek in een kinderrolstoel (die wij meebrengen) en maken in viertallen een ontwerp dat past in de omgevingsmaquette die wij meenemen.

Na de presentaties van de leerlingen zelf sluiten we de reeks af met een vertoning van het uiteindelijke ontwerp van Nederlands architect Rem Koolhaas die zich aan dezelfde opgave mocht wagen.