KINDERBOEKENWEEK
“Bij mij thuis”

Hoe is het bij jouw thuis? En hoe zou je willen wonen, als je het zelf zou mogen verzinnen? Passend binnen het thema ‘Bij mij thuis’ van de Kinderboekenweek 2023 bieden wij een compleet lespakket aan. De leerkracht kan hiermee zelfstandig aan de slag. 

doelgroep: groepen 6, 7 en 8
duur: minimaal 6 uur ontwerpplezier
werkvorm: bij voorkeur drietallen
schaal: 1:50
vaardigheden: meten, knippen, lijmen, snijden
resultaat: maquettes
kosten: €275 per klas (incl. verzendkosten)

bestel nu!

Het lespakket daagt leerlingen uit om te dromen over hun huis, deze dromen met elkaar te delen én om deze dromen te verbeelden. Wat gebeurt er allemaal in dat huis? En hoe ziet die ruimte er dan uit?

Via een klimwand naar boven of een zwembad in je woonkamer? Een moestuin op het dak of een gevel van zonnepanelen? Alles is mogelijk en wordt door de kinderen bedacht en gemaakt.

Het lesmateriaal wordt als een compleet pakket opgestuurd en bestaat uit 9 uitdrukhuizen (inclusief schaalmeubels), diverse maquette materialen, een powerpoint presentatie en een lesplan. Het uitdrukhuis is een kartonnen bouwpakket op schaal, op verschillende manieren in elkaar te zetten en gemakkelijk te bewerken door te snijden of te knippen.

Maar de kinderen ontwerpen niet alleen het interieur van hun “thuis”. Ze maken ook de gevels en het dak.  Ze werken bij voorkeur in drietallen, maar twee- of viertallen kan ook. Leerlingen ontwikkelen tijdens deze ontwerpoefening een gevoel voor schaal en het verbeelden van eigen ideeën, leren goed samenwerken en maken kennis met het ontwerpproces. Met geweldige maquettes van droomhuizen als resultaat waar iedereen trots op is.