Keigave Kleine Kunst Kamers

Hoe maak je ruimte voor kunst? Deze vraag stellen we aan leerlingen tijdens een speciale DDW-workshop. In het klein ontwerpen ze ruimte voor schilderwerken van Rudi van de Wint. Daarvoor gebruiken ze ruimtelijke elementen zoals trappen, schijven en patronen. Het resultaat is een collectief duinlandschap op schaal: een grote zandtafel vol architectuur.

Deze workshop is onderdeel van onze jaarlijkse bijdrage aan de Dutch Design Week. Alle ochtenden van maandag t/m vrijdag stellen wij onze ruimte, in het oude schoolgebouw bij Kelderman en Van Noort (KEVN), beschikbaar voor leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs (vmbo, havo, vwo). 

De workshopruimte is toegankelijk voor kleine groepen van maximaal 15 leerlingen. Kom je graag met een hele klas? Dan lichten we graag de mogelijkheden voor een parallel programma toe. 

doelgroep: geschikt voor de onder- en bovenbouw van het vmbo, havo en vwo.

duur: 
de workshop heeft een duur van 1,5 of 2,5 uur, maar afhankelijk van de wensen en (logistieke) mogelijkheden kunnen we de workshop inkorten.

kosten: €295 (1,5 uur) / €385 (2,5 uur)

werkvorm:
 twee- of drietallen

vaardigheden:
 snijden, rillen, plakken en lijmen

resultaat:
 3d maquette

schaal: 1:50

Duinlandschap

Rudi van de Wint (1942-2006) begon in 1980 een schilderkunstig experiment in een oud binnenduingebied bij Den Helder: De Nollen. Hij liet het landschap, vol met bunkers en andere verdedigingswerken uit het verleden, versmelten tot een ‘totaalkunstwerk’ van schilderingen, sculpturen en bouwsels.

Lesmateriaal

In opdracht van Stichting De Nollen ontwikkelden wij dit jaar een architectuurworkshop. Jongeren maken hierin op actieve wijze kennis met het werk en gedachtegoed van Rudi van de Wint. Het lesmateriaal combineert op toegankelijke wijze landschap, kunst en architectuur.

Ruimte maken

Leerlingen gaan actief aan de slag met het maken van een maquette. Ze ontwerpen een nieuwe ruimte voor een schilderij van Rudi. Welke vorm heeft die ruimte en hoe valt het licht? Wat is de route naar binnen? En wat gebeurt er in de ruimte tussen de bouwwerken?

De leerdoelen

  • verbeelden van ruimte voor een schilderwerk
  • spelenderwijs varianten verzinnen (in een zandbak)
  • werken op schaal 1:50
  • rillen, snijden en plakken van diverse maquettematerialen

Het lesmateriaal

  • een zandbak als leeg canvas om in te ontwerpen
  • gelaserde trappen, schijven en patronen
  • diverse schilderijen van Rudi van de Wint op schaal
  • schaalpoppen
  • diverse maquettematerialen

Alle middagen van maandag t/m vrijdag tussen 13.30 en 16.30 uur is vrije inloop voor kinderen van 6 tot 100 jaar om mee te ontwerpen en bouwen aan het duinlandschap.

lees meer over het middagprogramma